Theodor Holman


Theodor Holman
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Man
Geboren
09 januari 1953
Biografie

Theodor Holman (1953) is schrijver, columnist, radiopresentator en scenarist. Hij groeide op in een Indisch milieu, dat hij vaker in zijn romans en novellen verwerkte. Zijn vader was assistent-resident in Indië. Zijn columns en literaire werk vallen op door zijn humor, de openhartige toon, cynisme en directheid

Theodor Holman werd geboren op 9 januari 1953 in Amsterdam als derde en jongste kind van een jurist.Hij groeide op in oud zuid, waar hij nu nog steeds woont. Studeerde aan de P.A. en aan de UvA Nederlands en geschiedenis.

Een tijdje was hij leraar, maar in 1982 besloot hij om schrijver te worden hij schreef in het verleden voor Propria Cures, de Volkskrant en Nieuwe Revu. Tegenwoordig (2005) schrijft hij columns voor De Groene Amsterdammer (als "Opheffer") en Het Parool. Vooral het sterk persoonlijke karakter van zijn columns valt op.

Hij schreef in het verleden openhartig over bijvoorbeeld de relatie met zijn dochter(1982) en en zijn moeder. Ook zijn problematische relatie tot vrouwen is een terugkerend onderwerp.

In 1997 schreef Theodor een boek tijdens de 24 uur die hij doorbracht in de etalage van De Bijenkorf in Amsterdam. Behalve columns en vele boeken, schreef Theodor filmscenario's (onder meer Interview, Cool en Medea voor zijn vriend Theo van Gogh).

Theodor maakte ook televisieprogramma's voor de Amsterdamse omroep AT5, en werkte in de loop der jaren mee aan diverse radioprogramma's. Tegenwoordig presenteert Theodor drie maal per week voor de Humanistische Omroep het dagelijkse radioprogramma OBA live. Hij deelt zijn leven met verschillende poezen en een hond. Theodor ontving op 22 juni 2000 de Icodo prijs van Artsen zonder Grenzen.

 

 
Meer details
Theodor Holman

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen