Chat met minister van Onderwijs: drukste ooit

Chat met minister van Onderwijs: drukste ooit

Door Simon

De drukste chat ooit was het: vanmiddag vereerde minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt Scholieren.com met een bezoek. Op het hoogtepunt waren er 84 chatters online, wat ons tot de conclusie brengt dat Van Bijsterveldt onder scholieren populairder is dan Kluun.

Van Bijsterveldt typte behoorlijk snel, maar voor veel scholieren ging het niet snel genoeg. Tijdens de chat verschenen op Twitter en het forum veel berichten van mensen wiens vraag in de wacht stond. De drie kwartier vlogen voorbij.

Opvallend is dat óók Mark Rutte (de premier dus) de chat bezocht: "Jazeker Marja, ik kwam even kijken hoe je het doet hier. Zo te zien uitstekend, je houdt de eer van ons mooie kabinet hoog!" Of het 'm echt was zullen we nooit weten.

Bright_Blue stelde (naar onze mening) een fantastische vraag: "Ja, kunnen jullie scholieren.com niet wat subsidies geven? Dan kan de site nog aantrekkelijker gemaakt worden voor jongeren, met als resultaat dat jongeren beter kunnen leren, en eerder slagen."

Maar de minister bleek niet te vermurwen: "Scholieren.com ziet er erg goed uit volgens mij en jullie weten het ook goed te vinden. Bovendien, het geld is op!"

Achteraf spraken we de woordvoerder van de minister: ze had het erg leuk gevonden en komt graag nog een keertje terug.

Chatlog

VanBijsterveldt: Hallo ik ben er!
Toneless_3324: Welkom!

MissKeizer: Lieve Marja, ik heb een vraag. Waarom krijg je op je achttiende jaar pas studiefinanciering? Ik word 17, ik studeer toch ook?
VanBijsterveldt: Wat voor opleiding volg je?
MissKeizer: Ik doe een mbo opleiding.
VanBijsterveldt: miss Keizer: jij hebt weer andere voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen collegegeld te betalen en je ouders ontvangen nog kinderbijslag.

nienke_9333: Heeft de minister zelf wel eens gestaakt en zo ja, waarvoor?
VanBijsterveldt: Nee, eigenlijk niet. Heb wel eens gedemonstreerd, 30 jaar geleden, tegen kruisraketten.

midib: Waarom wilt u het gehele schoolsysteem hervormen? Wat is er fout aan?
VanBijsterveldt: Over welke hervorming heb je het. Ik ben niet van plan om veel te gaan hervormen.

Rashanen: Er is bewezen dat men in de puberteit meer avond mens wordt, dat vroeg opstaan dan eigenlijk steeds moeilijker wordt en toch moeten scholieren vaak het 1ste of 2de uur beginnen. Als ik zelf 2 dagen achtereen het 1ste uur moet beginnen, hou ik het de tweede dag nauwelijks vol. Werkt het eerste uur nog wel?
VanBijsterveldt: De school is verantwoordelijk voor goede roosters. Zij kunnen daarmee experimenteren als ze dat willen. Voor de ene zal het wel goed werken voor de andere is later beginnen beter, maar het is lastig voor een school om elke individuele wens te honoreren.

Wyot: Hey, het schijnt naar onderzoek van het LAKS dat 70% op de VMBO te weinig uitdaging heeft. Hoe wilt u voor meer uitdaging zorgen op het VMBO?
VanBijsterveldt: Dat is mij ook opgevallen. Ik denk dat we de vmbo'ers te vaak onderschatten. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat ze uitgedaagd willen worden en dat het best wat moeilijker mag.
Wyot5176: Ik weet ook dat we VMBO'ers te laag inschatten: Een meisje dat ik ken dat doet nu TL. Ze kan niet naar de havo, maar ze wil wel. Nu moet ze eerst de TL afmaken en dan 2 jaar havo dan. Dat is wel een beetje zonde van de tijd, vind u ook niet?
VanBijsterveldt: Het is belangrijk dat leraren goed kijken waar je toe in staat bent. Als je de havo aan kunt is het natuurlijk beter dat je er direct naar toegaat. Maar van een havo-scholier wordt wel wat anders verwacht dan van een vmbo'er-tl. Dat moet de school goed inschatten.

Ijsklontje_5170: Wat een eer dat ik je hier nu tref.
VanBijsterveldt: Ha Ijsklontje bedankt!

VanBijsterveldt: Komen jullie hier vaak om over school te praten?
haloo: nee, eigenlijk niet zo vaak over school.
Wyot5176: Ik kom hier niet zo vaak, het is puur toeval dat ik hier ben. Ik kom hier meer voor werkstukken etc.
Tessa_9465: Ik kom hier ook vaak voor werkstukken.. Leer ik vaak nog meer van dan helemaal zelf maken. Je moet namelijk de tekst dan HEEL goed lezen:P
VanBijsterveldt: Handig met die werkstukken. :)
hallo_5784: niet als de leraren een soort van plagiaat scanner hebben...
VanBijsterveldt: Maar zet je je eigen werkstukken ook online?
Jon: (bijna) alle werkstukken op Scholieren.com komen van andere scholieren, soms een enkele docent.

jeeweetje: Hoe zit het met die rugzakjes? Het is volgens mij een goed middel om op je eigen tempo te kunnen leren... Worden ze echt afgeschaft?
VanBijsterveldt: We gaan het wat die rugzakjes betreft het anders organiseren. Een belangrijk deel van het geld blijft beschikbaar.

mt_4994: We bezuinigen op veel dingen: wordt er ook op de cultuurkaart bezuinigd?
VanBijsterveldt: Ja, er wordt ook op de cultuurkaart bezuinigd. Wel willen we via subsidiëring van kunst- en cultuurinstellingen regelen dat men ook aandacht besteed aan jongeren.
Toneless_3324: Ik vind de cultuurpas maar onzin, het enige waarvoor wij hem gebruikten was korting op de bios.
annemieke_6823: Dus de CJP pas gaat helemaal weg?
VanBijsterveldt: Goed nieuws, het CJP blijft in stand.
floris_5895: Dat is mooi
MyrnaLinders_92: Gelukkig :D

Bright_Blue: Ja, kunnen jullie Scholieren.com niet wat subsidies geven? Dan kan de site nog aantrekkelijker gemaakt worden voor jongeren, met als resultaat dat jongeren beter kunnen leren, en eerder slagen. :)
VanBijsterveldt: Scholieren.com ziet er erg goed uit volgens mij en jullie weten het ook goed te vinden. Bovendien, het geld is op!
Simon: da's jammer ;)

Peijnenburg: Hallo, ik ben jong ondernemer en combineer het runnen van een bedrijf met de middelbare school. Het wordt me erg moeilijk gemaakt, meestal door leraren zelf die hier geen enkel begrip voor hebben. Hoe moet ik hiermee omgaan?
Robertvanhoesel: Dag, het Ministerie van EZ is aan het bekijken wat de mogelijkheden zijn voor ondernemende studenten, een uitgestoken hand gebaseerd op de topsportregeling. Zijn er ook ontwikkelingen gaande omtrent een uitgestoken hand naar jong ondernemerschap onder scholieren in het voortgezet onderwijs?
VanBijsterveldt: Er zijn wel initiatieven om ondernemerschap in het voortgezet onderwijs te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan JetNet en entrepeneurscholen. Dit zijn initiatieven van de sector zelf, die wij een warm hart toedragen.

Timo_: Gaat dit kabinet scholen stimuleren om modernere onderwijstechnieken te gebruiken, zoals digiboards en laptops?
VanBijsterveldt: In het voortgezet hebben we de gratis schoolboeken aangeschaft. Voor sommige scholen is het aanleiding geweest om over te stappen op meer laptopgebruik.

Marieke_Stolp: U bent echt een topvrouw!
VanBijsterveldt: :)

Bright_Blue: Wat voor studie heeft u zelf gedaan en hoe lang heeft u daar over gedaan?VanBijsterveldt: Ik heb de opleiding verpleegkunde A gedaan. En ik heb drie jaar en drie maanden over gedaan.
Bright_Blue: En waarom bent u dan vanuit die studie verpleegkunde, de politiek in gegaan?
VanBijsterveldt: Omdat ik geïnteresseerd ben in veel meer onderwerpen dan alleen de gezondheidszorg en ik het leuk vond om met andere jongeren daarover te praten. Ik ben lid geworden van een politieke jongerenorganisatie, in mijn geval het CDJA, maar er zijn veel meer politieke jongerenorganisatie (aanrader!!!) en daar ben ik verslaafd geraakt aan de politiek.

Tessa_9465: Op welke dingen die u bereikt heeft als minister van onderwijs bent u het trotst?
VanBijsterveldt: Vanuit de afgelopen jaren ben ik het trotst op het terugdringen van het aantal schooluitvallers (zonder diploma). Het invoeren van de maatschappelijke stage, die wet verdedig ik morgenavond in de Tweede Kamer.
VanBijsterveldt: Ik ben trots op mijn werk als minister als ik in staat ben geweest scholen meer opbrengst/resultaatgericht te laten werken. Zodat alles uit leerlingen gehaald wordt wat er in zit. Daarbij hoort ook wat mij betreft dat we meer respect en waardering krijgen voor excellentie op scholen. Je mag boven het maaiveld uit steken. Sterker, dat waarderen we juist.

nienke_9333: Zijn er ook onderwerpen waarvan u baalt dat u daar concessies op heeft moeten doen?
VanBijsterveldt: Ja, soms baal je wel eens dat je iets niet helemaal kan doen zoals je het zelf zou willen. Maar dat is all in the game in de democratie. Je moet altijd compromissen sluiten.

hallo_5784: waarom wil het kabinet de zomervakantie met een week verkorten?
VanBijsterveldt: Op dit moment zien we dat het niet altijd meevalt voor sommige scholen om het aantal uren per jaar te halen, dat komt ook omdat we maar een beperkt aantal weken lesgeven. Daarnaast klagen leraren over werkdruk, omdat ze een vast aantal uren in die weken moeten draaien. Aan dat aantal uren kom ik niet, dat blijft hetzelfde. Maar door een week extra ruimte te bieden kan de werktijd/lestijden beter verdeeld worden.

w_5966: Er wordt flink bezuinigd op passend onderwijs. Hoe denkt u dat kinderen met een beperking, die veel hulp nodig hebben en volledig afhankelijk zijn van anderen, dit gaan redden als de klassen veel groter worden en er veel minder leraren zullen zijn?
VanBijsterveldt: Over passend onderwijs: ondanks dat er bezuinigd wordt blijft er nog veel geld over voor passend onderwijs. In 2003 toen de rugzakjes ingevoerd werden dachten we dat het niks extra's zou gaan kosten. Dat viel tegen. Het bleek in zeven jaar tijd een half miljard jaarlijks meer te zijn gaan kosten. We draaien dat bedrag niet helemaal terug. Voor 200 miljoen euro per jaar blijft die groei in stand. Ik ben het wel met je eens dat we de bezuiniging op een zorgvuldige manier vorm moeten geven.

Commendatore_75: Is het wel nodig om zo te focussen op het aantal uren dat een school lesgeeft? Kan men niet beter kijken naar het halen van bepaalde inhoudelijke doelstellingen?
VanBijsterveldt: We kijken ook naar de realisatie van doelstellingen. Juist daarom is opbrengstgericht werken in scholen heel belangrijk. Vragen als wat wil je bereiken met een klas en een leerling, wat zijn je doelen, wat zijn de resultaten en hoe je analyseer je die zodat je weer gerichter bezig kan zijn; dat zijn belangrijke voorwaarden om goede resultaten te boeken.

Timo_: Wat vindt u van het hoofddoekjes verbod op scholen?
VanBijsterveldt: Op dit moment is dat zoals we dat zeggen "onder de rechter" en dat betekent dat ik er even geen uitspraken over doe. :)

VanBijsterveldt: Kom op jongens, nog even! Waar blijven jullie?

Freakanddell: Goede middag mevrouw Van Bijsterveld. Wat vind u van het voorstel om het VMBO naar 6 jaar te verlengen. Uit ervaring weet ik dat veel vmbo’ers nog niet weten wat ze willen doen na hun 4jaar durende opleiding. Ik denk als je de opleiding met 2 jaar verlengt de studenten een veel beter beeld hebben over welke richting ze willen gaan met hun vervolgopleiding.
VanBijsterveldt: In sommige gevallen gebeurt dat eigenlijk al. Kijk bijvoorbeeld naar de vm2-trajecten en de vakscholen. Daar hebben VMBO en MBO2 eigenlijk in één opleiding vorm gegeven. Maar dat is juist voor jongeren die al jong heel goed weten wat ze willen. Ik zou het wel zonde vinden om jongeren zes jaar op het vmbo te laten en daarna nog te moeten beginnen met een beroepsopleiding. Ik geloof dan toch meer in goede beroepsorientatie, snuffelstages bijvoorbeeld of een dagje rondkijken op het mbo. De mentor of decaan van het vmbo moet daar een belangrijke rol in spelen.

Mark_Rutte_5755: Hoi Marja, wat vind u van idee om spelling een wat prominentere rol te geven in het Nederlandse lespakket? Het spellingsvermogen van scholieren en studenten is namelijk vaak om te huilen!
VanBijsterveldt: Mark ben jij het zelf? ;)
Mark_Rutte_5755: Jazeker Marja, ik kwam even kijken hoe je het doet hier. Zo te zien uitstekend, je houdt de eer van ons mooie kabinet hoog!
VanBijsterveldt: Bedankt Mark! Nou even over spelling, daar gaan we in het kader van de referentieniveau taal inderdaad meer aandacht aan besteden. Taal doet er toe!

Bram_Wittendorp: Hoe staat u tegenover het verplicht stellen van Leerlingenraden en zou het min OCW ook subsidie gaan geven aan scholen om een goede leerlingenraad op te zetten?
VanBijsterveldt: Via het Laks stimuleer ik op dit moment de komst van leerlingenraden in het vmbo.

KwakKwak_6928: Beste Marja, wat vind u van mijn voorstel dat scholen verplicht huiswerkbegeleiding aanbieden? dat je bijvoorbeeld in een paar vakken na school bijgespijkerd wordt door een leraar die er verstand van heeft?
VanBijsterveldt: Verplicht gaat te ver. Maar het is natuurlijk prima Kwakwak als scholen een extra service bieden op het gebied van huiswerkbegeleiding. Maar ik kan me wel voorstellen dat scholen dat niet zomaar zelf kunnen betalen.

Timo_: Waarom zijn er geen verplichte snuffelstages op de havo en het vwo? Dat lijkt me nuttiger dan een maatschappelijke stage omdat je je op die manier beter kunt oriënteren op een vervolgstudie.
Tessa_5722: Inderdaad! Ik zou ook wel stage willen lopen!
VanBijsterveldt: Timo, we zijn wel aan het kijken of het mogelijk is voor jongeren op het havo en vwo in de laatste jaren wat collegeuren mee te lopen in het hoger onderwijs om een beeld te krijgen wat bij je past.
AxA: Maar Marja, dat bestaat al: meeloopdagen heten ze!
VanBijsterveldt: Des te beter, maar dat geldt zeker nog niet voor alle leerlingen.
Manuel97: Op mijn school kunnen goede leerlingen een vak op de universiteit volgen, dat vind ik echt leuk. Dat zouden meer scholen en universiteiten moeten doen!
VanBijsterveldt: Tessa, welke school zit jij?
Tessa_5722: Oostvaarderscollege te Almere;)
VanBijsterveldt: Havo, vmbo of vwo?
Tessa_5722: vwo;)
VanBijsterveldt: Oke Tessa, bedankt. Misschien is het een idee om dit eens te bespreken op je school. Naast je gewone lessen zou ook ruimte kunnen voor dit soort initiatieven.

kevin_5943: Marja, gaat u ook iets doen tegen het hoge aandeel "onzin" in het onderwijs? Zoals CKV, ANW en literatuurgeschiedenis bij Nederlands.
VanBijsterveldt: Kevin, over wat onzin is wordt verschillend gedacht.

MarijkeA: Hallo mevrouw, wat vindt u van de achttien puntenregeling op het VWO? Leerlingen moeten hierdoor verplicht op Nederlands, wiskunde en Engels samen achttien punten halen en velen blijven hierdoor zitten, terwijl ze het verder prima doen. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?
VanBijsterveldt: Deze vakken zijn heel belangrijk voor het succesvol zijn in het vervolgonderwijs. Ik heb voor deze vakken de exameneisen verscherpt. Dit op nadrukkelijke wens van het hoger onderwijs.

Freakanddell: Waar denkt u dat het probleem ligt bij het hoge percentage vroegtijdige schoolverlaters en hoe wilt u dit probleem aanpakken?
VanBijsterveldt: Goede vraag, schooluitval heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld het uit de hand laten lopen van spijbelen. Daarom zijn scholen daar inmiddels extra scherp op. Maar ook een verkeerde beroepskeuze op het mbo kan leiden tot demotivatie en afhaken. Daarom willen we steeds meer aandacht besteden aan een goede beroepsoriëntatie. om nog een voorbeeld te noemen, soms hebben jongeren zoveel problemen thuis dat ze niet meer aan leren toekomen. Dan is het belangrijk om samen met die jongeren die problemen op te lossen zodat ze weer met hun hoofd bij school kunnen zijn.

MyrnaLinders_92: Wat zou u ervan vinden om minder projecten (waarvoor samenwerken noodzakelijk is, zoals het profielwerkstuk) te doen? Door deze projecten halen mensen die weinig aan het project doen door de ijverige leerlingen hogere punten. Niet eerlijk toch?
VanBijsterveldt: Dat hoor ik wel vaker, het is heel belangrijk dat leraren naast projecten ook individuele inzet in beeld breng en waarderen.

Simon: voordat u vertrekt, wil ik zeggen: we hebben nog nooit zo'n drukke chat gehad, ik zou het erg leuk vinden als u nog eens terug komt! (de hoofdredacteur van Scholieren.com)
VanBijsterveldt: Doen we!
Simon: daar houden we u (of uw woordvoerder) aan! leuk!

VanBijsterveldt: Mensen, ik ga er vandoor. Tot ziens en succes met school!!
hallo_5784: dank u wel mevrouw van Bijsterveldt :)
annemieke_6823: Dankuwel !

Gepubliceerd op 18 april 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

T.

T.

Het was wel gezellig.
Ik denk dat ze niet zo snel typte volgens scholieren, omdat de gemiddelde scholier toch wel als een bezetene typt :P.

En jammer dat ze geen geld wilt investeren in s.com. :(

13 jaar geleden

D.

D.

Heel jammer dat ik het heb gemist, klere internet (het werkte weer eens niet). Enfin, hopelijk komt ze inderdaad nog eens terug.

13 jaar geleden

U.

U.

ben er ook geweest was best wel gaaf. kreeg zeker wel een hoop antwoorden.

greets, Sebastiaan uit het jacobroelandslyceum

13 jaar geleden

R.

R.

Hee grappig, Jacob Roelands lyceum Boxtel? Dat is mijn oude school;)

13 jaar geleden

U.

U.

@roossmetsers serieus? heeft er ooit een medewerker van scholieren.com op mijn school gezeten?

13 jaar geleden

K.

K.

Wow. Als dát zo is... Dat is met terugwerkende kracht toch wel de coolste leerling van de school.

13 jaar geleden

R.

R.

Ja het is waar! 6 jaar lang was het JRL mijn thuisbasis;) Is het er nu nog een beetje vol te houden?

12 jaar geleden

E.

E.

"Mark_Rutte_5755: Hoi Marja, wat vind u van idee om spelling een wat prominentere rol te geven in het Nederlandse lespakket? Het spellingsvermogen van scholieren en studenten is namelijk vaak om te huilen!
VanBijsterveldt: Mark ben jij het zelf? ;)
Mark_Rutte_5755: Jazeker Marja, ik kwam even kijken hoe je het doet hier. Zo te zien uitstekend, je houdt de eer van ons mooie kabinet hoog!
VanBijsterveldt: Bedankt Mark! Nou even over spelling, daar gaan we in het kader van de referentieniveau taal inderdaad meer aandacht aan besteden. Taal doet er toe!"

Heeft Mark Rutte opzettelijk een spelfout gemaakt? "Wat vind u" moet "Wat vindT u" zijn! (Het is immers ook "wat denkT u"). Ik hoop dat het een grapje van hem was...

12 jaar geleden

Jon

Jon

@Eva, dat was natuurlijk niet de echte Mark Rutte. De echte Mark Rutte spelt veel slechter.

12 jaar geleden

E.

E.

haha, ik dacht al..

12 jaar geleden

S.

S.

vind u dat mbo-leerlingen meer invloed moeten krijgen op de inhoud van het onderwijs.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.