Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nieuwer nieuws op social media

Nieuwer nieuws op social media

"Ik heb nieuws voor jouw programma," sprak een van de kinderen tijdens het avondeten. Wat het precies was, kon ze niet zeggen. Ik moest zelf maar even kijken, op YouTube. Wat ik de volgende ochtend deed.

Wow. Sprakeloos was ik. En inderdaad, een geweldig onderwerp voor het Radio 1 Journaal later op de dag, besloot ik. Nieuws in wording.

Tim Overdiek is zo'n ouderwetsche journalist (NOS) die nog getrouwd is met z'n papieren krantenabonnement en amper op Facebook komt. Toch flirt-'ie ook graag een beetje met social media als nieuwsbron, schrijft hij in deze gastcolumn.

Het was lastig om mijn eindredacteur te overtuigen. Die vond het niet zo opmerkelijk. Wat zei dit filmpje nou eigenlijk? En hadden de kranten er al over gesproken? Een kwartier later probeerde ik het opnieuw, wijzend op het feit dat steeds meer mensen hetzelfde YouTube-filmpje hadden gezien. Laten we de oude media gewoon eens voor zijn en hier aandacht aan schenken, pleitte ik.

Dankzij de kinderen

Zo geschiedde. We knipten wat geluid uit de video, schakelden een social media-expert in als duider en legden contact met onze correspondent uit het land waarover het ging. Die vond het trouwens overdreven. Alsof YouTube er iets aan kon doen. Die middag in het Radio 1 Journaal maakten we toch mooi een item dankzij de kinderen.

Drie dagen later stond het in de krant. Die lag op tafel bij het ontbijt. Kijk, wees ik. Dit hebben wij dus allang gedaan. Oud nieuws. Whatever. De papieren courant heeft afgedaan voor de pubers bij mij in huis. Ze halen hun nieuws van websites waar ik mij niet of amper vertoon. Reddit, Stumbleupon, 9gag, Facebook en YouTube.

Beperkt wereldbeeld

Ze lijken zo’n beperkt wereldbeeld te hebben, eindeloos wegduikend in hun computerscherm of smartphone. Maar als we ’s avonds aan tafel het nieuws van die dag aanstippen, dan blijkt altijd wel iemand net effe iets meer te kunnen vertellen dan de klepel en de klok. Hoofdpunten van het nieuws schieten via social media vaker langs dan je als oudere nieuwsconsument veronderstelt.

Relevante achtergronden vinden zij op hun eigen manier, vaak getipt door leeftijdgenoten. Televisie staat bij ons thuis niet eens meer aan. De laptop doet zijn werk. Stijfkoppig behoud ik mijn abonnement op de papieren versie van het nieuwsblad. Die laat ik rondslingeren in huis, hopend dat die kinderen toch eens even gaan bladeren.

Kony

In een van die kranten stond laatst een mooi artikel van onze correspondent uit het land waar dat YouTube-filmpje over ging. Nee, nieuws bevatte het verhaal niet. Kony was nog steeds voortvluchtig. Mocht dat ooit veranderen, dan hoop ik dat de kinderen mij dat als eerste weten te vertellen.

Gepubliceerd op 5 juni 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

H.

H.

Cool verhaal Tim!

11 jaar geleden

K.

K.

Mooi verhaal, Tim!

11 jaar geleden

S.

S.

Maar hoe weet je of het waar is? Daar heb je ouderwetse journalisten voor nodig. Die feiten checken en context bieden.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.