Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zo bedondert je belprovider jou

Zo bedondert je belprovider jou

Door Pim

"HONDERDTWINTIG EURO? Belt dat kind dagelijks naar de maan of zo?" denken veel ouders die onze telefoonrekeningen betalen.

En geef toe: zo'n abo is duur.  Zo'n (30 x 12 =) 360 euro per jaar ben je zo kwijt voor basic bellen, sms'en en een toestel.

Maar waarom is het eigenlijk zo duur? Omdat telecomproviders een aantal slimme trucs hebben om jouw rekening op te krikken:

Betalen voor gratis sms'en

De eerste truc heeft te maken met die tachtigduizendtriljoen sms'jes die je per maand naar je vriendin/vriend/moeder/tante/oma stuurt. Het zit namelijk zo: voor elk sms'je dat jij over hetzelfde netwerk stuurt (dus de ontvanger dezelfde provider heeft als jij) kost dat die provider eigenlijk bijna niets. Pas als je van het ene netwerk naar het andere netwerk sms't, kost dat jouw provider bijvoorbeeld 5 cent. Dat bedrag gaat dan naar de ontvangende provider.

Maar... als je oma jou een sms'je terugstuurt, dan betaalt háár provider 5 cent aan jouw provider. Die spelen dus eigenlijk quitte. Conclusie: jouw sms-contact met oma kost beide providers niets, maar ze vangen wel allebei 5 cent. En wie betaalt dat, juist: jij. En oma.

Als je sms'jes over internet zou versturen...

Ja, dat klinkt raar inderdaad: sms'en over internet, maar het geeft een goed beeld van hoe belachelijk duur sms'en op je mobiel eigenlijk is. Een MB is een stukje informatie en of dat nou een stukje informatie via internet is of een stukje informatie via sms is, het blijven MB's. Toch raar dat providers je voor een sms-MB zo'n 2500x meer (!!) laten betalen dan voor een internet-MB...

Beetje duizelig? Bekijk dit filmpje:

Buiten je bundel gaan?

Die 120 euro die je vader eens in de maand voor je neer moet tellen, ligt waarschijnlijk niet aan het abonnement zelf, dat ligt ergens tussen de 10 en 40 euro of zo. Hoe kan er dan toch 120 euro op de teller staan?

Dat komt omdat providers een handige truc gebruiken bij het samenstellen van abonnementen. Als het gemiddelde verbruik bijvoorbeeld 200 sms'jes, 150 belminuten en 400 MB internet is, dan verkoopt de provider abbo's die daar nét onder zitten: 150 sms'jes, 100 belminuten en 300 MB internet of zo.

Waarschijnlijk verbruik je onbewust dan elke maand nét meer dan wat er in je bundel zit, en daarmee zet je de geldkraan open. Voor elke minuut, sms of MB buiten je bundel betaal je gigantisch veel meer dan diezelfde eenheid binnen je bundel. Dan komt die 120 euro ineens snel in zicht...

Klein, maar niet minder vervelend...

Daarnaast zijn er nog wat andere sneaky trucjes die jou zo'n boze pa opleveren:

- Het kost een provider echt geen 45 euro om jouw nieuwe abonnement klaar te maken. Meer dan de gegevens in de winkel invoeren zal het niet zijn, maar toch betaal je er flink voor.

- Vaak duren voicemailboodschappen eeuwen, omdat je eerst het hele telefoonnummer te horen krijgt. En elke seconde kost je geld...

- Voor gesprekken van een paar seconden als "Hee, ik sta nu bij club X, kom hierheen!" moet je een volle minuut betalen. Op de lange termijn tikt dat lekker aan...

Alternatief?

Dat ik deze trucjes aan je uit kan leggen heb ik te danken aan Whatthebliep.nl, een site voor en door jongeren die jou proberen dit soort trucjes uit te leggen. Maar ja, van voorlichting wordt jouw telefoonrekening natuurlijk geen cent lager, dus is een deel van hen is vorige week een eigen telecomprovider gestart: *bliep. Zonder al bovenstaande, zweren ze plechtig.

Tot nu toe klinkt het in elk geval veelbelovend - en best goedkoop. Het coolste is misschien nog wel dat jongeren bij *bliep de baas zijn: gasten als Robert van Hoesel (18) bijvoorbeeld. Of 't wat wordt? Wij houden 't in de gaten...

Gepubliceerd op 4 juni 2012

REACTIES

J.

J.

Er moest een provider komen die gerund werd door een nest jonge katjes. Daar zou ik me graag door laten bedonderen. Wie kan er nou boos worden op kittens!

11 jaar geleden

A.

A.

LMFAO :)

11 jaar geleden

J.

J.

daarom, ben ik blij dat ik prepaod blox heb :)

11 jaar geleden

W.

W.

Bij *bliep kun je dus onbeperkt sms'en en internetten, maar kun je dan ook nog bellen? ;)
Dat wordt nergens genoemd.

11 jaar geleden

W.

W.

Oh, bij het filmpje wel: 25 cent per minuut. Daar wordt dus de winst op gemaakt. ;)

11 jaar geleden

E.

E.

Het meeste beltegoed verdwijnt bij mij altijd doordat het verloopt na een jaar en je mínstens 10 euro moet opwaarderen om dat te voorkomen. En nou ja, ik bel en sms voor misschien een euro per jaar. Als het niet verliep kon ik wel 10 jaar doen met mijn 'bij dit abonnement van €10 krijg je €10 beltegoed!1!!'-beltegoed. :P

11 jaar geleden

P.

P.

Zoals al gezegd wordt, het netwerk is nog steeds ingericht op sms'en en bellen. SMS'en kost werkelijk geen drol voor de providers, en is een goedmijn.
Enja, als je met prepaid gewoon 20 CENT kan opvangen per berichtje...
En met Blieb, ik wacht wel tot de voorwaarde heb gelezen, want bij onbeperkt internet, is denk ik de snelheid laag en wordt hij na zoveel mb weer afgeknepen.

11 jaar geleden

D.

D.

Er moet gewoon een maximumprijs komen voor de abonnementen om jongeren te beschermen tegen de mafiapraktijken van providers.

11 jaar geleden

I.

I.

Bij mij is voicemail gratis, dus van dat voicemail probleem heb ik geen last.
Voor het sms over internet is ook een oplossing gevonden, namelijk WhatsApp of Ping.

Het enige wat ik vervelend vind is dat ze 1 sms gelijk stellen aan 1 belminuut. Want in een belminuut kun je veel meer vertellen dan in één sms (a 160 tekens). Dus eigenlijk verspilt iedereen waardevolle belminuten met sms'en.

11 jaar geleden

W.

W.

Kut t-mobile, kpn, vodafone etc.
Stelletje vieze dieven!

11 jaar geleden

N.

N.

30 x 50 is toch al 15e in de maand ;)

11 jaar geleden

K.

K.

He?

11 jaar geleden

A.

A.

Een beetje sluikreclame is 't wel...

11 jaar geleden

K.

K.

Ha! We moeten nog maar zien of 't wat wordt. We vinden 't tot nu toe zeker interessant klinken, maar we schrijven dit artikel absoluut niet om Bliep te promoten. Als we iets cool vinden, schrijven we dat, als we iets zwaar klote vinden doen we dat ook. Jij al ervaring met Bliep, toevallig?

11 jaar geleden

W.

W.

Negerzoen bedoelt dat je dan alsnog €15,00 per maand betaalt, omdat je elke dag 50 cent betaalt. Dit klopt wel en dat is precies even duur als mijn abbo bij Ben. Ik betaal elke maand €7 + €8 = €15 euro voor sms'en, bellen én internetten. En nee, dit is niet onbeperkt, maar zeker ruimschoots genoeg.

Ik denk niet dat *Bliep iets goed is, maar wie ben ik om dat te zeggen?

11 jaar geleden

T.

T.

Ik vertrouw eerlijk gezegd heel *bliep niet. Eerst komt er whatthebliep.nl die kritiek uit op alle providers, vervolgens blijkt dat ze dit 'onderzoek' deden voor de oprichting van een nieuwe provider (van TMG, ook al zo'n betrouwbaar bedrijf). Een beetje als "uit onafhankelijk onderzoek van Albert Heijn blijkt dat Jumbo duurder is dan Albert Heijn dus daarom moet je naar AH". Niet dat ze geen gelijk hebben over het feit dat KPN etc. veel te duur zijn hoor, maar ik vind gewoon dat ze vanaf het begin opener hadden moeten zijn. "Wij gaan een nieuwe provider oprichten en daarom gaan we eerst onderzoeken hoe duur de rest wel niet is"

11 jaar geleden

D.

D.

Ik heb het besteld... Ik kwam er alleen achter dat je alsnog E14 per maand kwijt bent. Ik heb het wel aan veel van mijn vrienden met een abo verteld...

Misschien nog eens handig als ik door mijn prepaid tegoed ben.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.