Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De grot door Tim Krabbé

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover De grot
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1891 woorden
  • 20 november 2001
  • 220 keer beoordeeld
Cijfer 7
220 keer beoordeeld

Boekcover De grot
Shadow

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

Oké, dacht hij, daar gaan we. Let goed op. Dit is hoe Egon Wagter zijn kamer verliet om naar de parkeerplaats te gaan.

De grot door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver is Tim Krabbé Titel is De Grot
Uitgeverij Bert Bakker Amsterdam
Het is de vijfde druk in december 1997 Genre. De grot is een avontuurthriller. Het verhaal gaat niet over de zoektocht naar de dader, maar meer over het leven van de hoofdpersonen. Plaats van het verhaal In het eerste en het derde deel speelt het verhaal zich af in de Ratanak in het land Ratanakiri. Deze namen zijn verzonnen. In Ratanak is de situatie erg armoedig. Dit wordt uitgebreid beschreven en geeft het verhaal een beter beeld. Het verhaal wordt hier spannender door, omdat het in een armoedige, chaotische stad afspeelt. Het tweede en laatste deel speelt het verhaal zich af bij la Roche in de Belgische Ardennen. Het vierde deel speelt zich af in Amerika. Hier is Marjoke naar toe verhuisd. Ook speelt een groot gedeelte af in Amsterdam. Tijd van het verhaal Het verhaal begint in de zomer van 1966 en eindigt in 1995. De verhaaltijd is dus 29 jaar. Het verhaal gaat niet verder over dingen die in het verleden zijn gebeurt.Het verhaal is chronologisch verteld er zijn flashbacks.
Hoofdpersonen Egon Wagter Egon is de belangrijkste persoon in het verhaal. Hij ontwikkelt zich van jongen van veertien tot een man van drieënveertig. Hij volgt een studie geologie en wordt daarna aardrijkskundeleraar. In het jeugdkamp waar hij Axel voor het eerst ontmoet, heeft hij veel bewondering voor Axel en vooral wat hij allemaal durft. Egon is iemand die zich makkelijk door iemand laat beïnvloeden. In dit boek gebeurd dit meerdere malen door Axel. Als hij toegeeft aan Axel heeft hij er daarna altijd spijt van. Hij wil het liefst een normaal leven leiden, maar doordat hij Axel steeds opnieuw tegenkomt mislukt dit steeds. De beïnvloeding gaat zelfs zo ver dat hij drugskoerier wordt en daarbij dood gaat. Axel de Graaf Axel is een jongen en later een man met een smal gezicht, sliertig donkerblond haar en felle blauwe ogen. Axel is als jongen van veertien al een vervelend mannetje. Hij doet alles wat niet mag en handelt in softdrugs. Hij is een echte spreekbaas en weet door zijn praatjes veel mensen naar zijn hand te zetten. Iedereen laat zich overbluffen door zijn raadselachtige gedoe en van zijn charme. Als hij twintig is is hij een grote drugsbaron. Hij heeft ook af en toe wat met moord te maken en zit helemaal op het verkeerde pad. Hij weet Egon steeds opnieuw te vinden en hem voor hem laten werken. Axel is later jaloers op Egon omdat Egon een normaal leven lijdt en hijzelf niet. Maar hij kan niet meer terug. Bijpersonen Marjoke. Zij ontmoet Egon in het jeugdkamp waar ze verliefd op elkaar worden. Later komen ze elkaar weer tegen wanneer zij drugs in ontvangst neemt van hem. Hierbij worden ze beiden vermoord. Voor deze ontmoeting verhuist ze naar Amerika waar ze trouwt en een winkeltje begint. Haar naam verandert ze in Marcie. Haar winkeltje gaat failliet en ze gaat koerieren om haar schulden af te betalen. Michiel Polak. Hij is een Nederlandse journalist die een stuk moet schrijven over de moord op Egon en Marjoke. Hij interviewt de moeder van de verdachte Oum Phen met behulp van een tolk. Ook spreekt hij met generaal Sophal de communistische dictator in Ratanakiri en bezoekt hij de plek van de moord.
Oum Phen. Dit is een arme gehandicapte bedelaar die van Egon twintig dollar ontvangt omdat hij op Egons auto had gepast. Dit is veel te veel voor zo'n arme man en hierdoor wordt Oum Phen verdacht van de moord op Egon en Marjoke en ter dood veroordeeld. Men denkt dat Oum Phen hen heeft vermoord om hun geld en dat hij daarom een twintig dollar biljet bezat. Perspectief Het verhaal wordt door een ik personen vertelt soms uit de ogen van de hoofd persoon en soms vanuit de ogen van een hijzij figuur. Titelverklaring De titel slaat op de excursie naar een bijzondere grot tijdens het jeugdkamp in de Ardennen. Hier worden Egon en Marjoke verliefd op elkaar en ook komen Axel en Egon hier later een keer terug om te praten. Ik vind de titel goed bedacht omdat de ontmoetingen in de grot het begin zijn van de problemen en gebeurtenissen. Samenvatting verhaal Hoofdstuk 1 In dit hoofdstuk leer je geoloog Egon Wagter kennen. Hij moet in Ratanak de hoofdstad van de verzonnen staat Ratanakiri een koffer met heroïne overhandigen aan een voor hem onbekende koerier. Hij probeert de laatste tien uur voor de overhandiging als toerist door te brengen. hij loopt
bezienswaardigheden restaurants en disco’s af want hij weet dat het zijn laatste uren kunnen zijn. Hij is erg nerveus en denkt dat iedereen die maar even naar hem kijkt iemand is die hem gaat arresteren. Hij moet namelijk steeds denken aan de Nederlandse drugssmokkelaar Doornebosch die een poosje terug in hetzelfde land is opgepakt en ter dood veroordeeld is wegens drugssmokkel. Hij gaat zelfs de gevangenis bezoeken waar Doornebosch zijn laatste uren heeft doorgebracht. Als hij om tien uur op de parkeerplaats is waar hij de koffer moet afgeven blijkt dat de koerier een vrouw is die hij al eerder in Ratanak had ontmoet. Ze kijken elkaar aan en vrijen met elkaar of ze al jaren een relatie hebben. Na een tijdje besluiten ze toch maar te vertrekken en Egon wacht op het starten van de auto van de vrouw. Hoofdstuk 2 Dit deel voert ons terug in de tijd dat Egon veertien jaar was. Hij gaat dan op kamp met Davy Jeugdreizen bij La Roche in de Belgische Ardennen. Op het perron in Amsterdam leert Egon Axel van de Graaf die ook op kamp gaat kennen en ze raken bevriend. Axel leeft zeer roekeloos en handelt in softdrugs. Axel dwingt Egon om samen de gezusters Lanaker Vera en Florrie te gaan ontmaagden terwijl Egon eigenlijk vriendschap wil sluiten met Marjoke Heffels. Toch laat Egon zich overhalen door Axel. Ze worden betrapt door de leiders en Egon schaamt zich dood. Als Egon derde jaars student geologie is ontmoet hij Axel pas weer opnieuw. Hij treft hem geregeld in dispuuthuis De Grim. Daar wordt gedronken gespoten en gedeald. Ook is het een plek waar iedereen het met iedereen doet. Vooral Axel kan er wat van. Egon komt zo in het criminele leven van Axel terecht. Axel vraagt of Egon ook in drugs wil gaan handelen om zo snel veel geld te verdienen. Hij besluit dit niet te doen en gaat zijn studie geologie afmaken. Egon studeert af en krijgt opdrachten in Zuid-Amerika. En zo ziet hij Axel niet meer. Een aantal jaren later als Egon als begeleider meegaat op een kamp in de Ardennen komt hij Axel weer tegen. En hoe Egon ook tegensputtert ze zullen kost wat kost samen koffie gaan drinken. Daar vertellen ze over hun leven tot dan toe. Daarna gaat Egon een rondreis maken in Amerika. Daar ontmoet hij Adriënne waar hij een veertien jaar durende relatie mee heeft. De relatie is over als Egon erachter komt dat zij het vroeger een keer met Axel heeft gedaan. ZEgon leest in de krant over een expeditie naar Brazilië. Maar om mee te mogen moet je veertigduizend gulden betalen. De bank wil zijn hypotheek niet verhogen. Dus moet Egon een andere manier bedenken om aan geld te komen.
Hoofdstuk 3 In het derde hoofdstuk is een Nederlandse journalist Michiel Polak een oude bekende van Egon in Ratanakiri vanwege de moord op twee Nederlanders die daar gepleegd is. Die twee Nederlanders zijn Egon Wagter en een vrouw waar de naam onbekend van is. Deze vrouw had namelijk een paspoort gestolen en reisde dus onder een andere naam. Oum Phen een bedelaar met één been waar Egon toen hij nog leefde twintig dollar aan had gegeven omdat hij op zijn auto had gepast wordt gezien als de moordenaar. Het bewijs is het twintig dollar biljet dat hij bij zich droeg. Oum Phen wordt ter dood veroordeeld. Polak praat met de moeder van Oum Phen gaat naar de parkeerplaats waar het gebeurd is en bekijkt de foto's van de lijken. Hij gelooft niet dat een gehandicapte man twee gezonde mensen kan vermoorden. Hij denkt dat dit geen roofmoord is, maar moord op twee drugskoeriers. Hij denkt dat Ratanakari Oum Phen heeft beschuldigd zodat de moord op een roofmoord lijkt om een goede verhouding tussen Ratanakari en Nederland te houden. Want een paar maanden eerder hadden ze al een Nederlandse drugskoerier onthoofd namelijk Doornebosch. Toch kan Polak niks doen om de onschuld van deze man te bewijzen. Hoofdstuk 4 Het vierde hoofdstuk gaat over Marcie die op twintig jarige leeftijd naar Amerika verhuist daar trouwt en twee zonen krijgt. Zij heeft geen goede relatie met haar man. Dat komt door haar grote hobby namelijk het verzamelen van edelstenen en mineralen. Als ze een erfenis krijgt begint ze een eigen winkeltje in stenen. Het winkeltje dat Marcie's Gem heet gaat uiteindelijk na drie jaar failliet. Ze houdt er flinke schulden aan over. Op een dag is Marcie spoorloos verdwenen. Ze zei tegen haar man dat ze naar een of andere beurs ging over stenen maar ze laat niks meer van zich horen. Ze heeft niks gezegd geen reis geboekt niets. Je komt ook niet te weten wat er gebeurd is maar je kunt het wel raden. Ze is drugskoerier geworden om haar schulden te kunnen betalen. Zij was de vrouw aan wie Egon het koffer moest overhandigen. Zij is dus de onbekende vrouw die samen met Egon is vermoord. In haar jeugd heette Marcie eigenlijk Marjoke maar omdat ze naar Amerika verhuisde heeft ze haar naam veranderd in Marcie. Zij is de Marjoke waar Egon verliefd op was toen ze op veertien jarige leeftijd op kamp waren in de Ardennen. In Ratanakiri herkennen ze elkaar en daardoor gingen ze vrijen. Hoofdstuk 5 Het laatste deel speelt zich weer af op kamp in de Ardennen. Ze gaan een grot bezichtigen. Egon is net als Marjoke erg onder de indruk. Als ze een paar uur vrije tijd krijgen gaat Egon wandelen langs een rivier en komt daar Marjoke tegen. Ze raken aan de praat en opeens besluiten ze een dam in de rivier te bouwen om de loop ervan te veranderen. Ze zijn allebei dol op stenen. Daarna gaan ze met z'n allen bosbessen plukken. Eigen mening Ik vind het een leuk en boeiend boek. Alles wordt goed vertelt en het boek is mij geen moment gaan vervelen. In het vierde hoofdstuk had wel wat meer spanning mogen zitten. Tim Krabbé laat het in het laatste hoofdstuk alles op zijn plaats terecht komen. Dat vind ik goed gedaan. Daarom geef ik dit boek een 8. Actualisering Uitgaansdrugs In deze rubriek aandacht voor het fenomeen uitgaansdrugs. Een verzamelnaam die niet duidt op een speciaal type drugs, maar op een speciaal type gebruik, namelijk het gebruik tijdens het uitgaan. De afgelopen jaren is het drugsgebruik in het uitgaanscircuit, ook wel recreatief gebruik genoemd, namelijk fors toegenomen. In het oog springt met name het gebruik van XTC, speed en andere harddrugs. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan smart- en ecoshops en nieuwe trends Rechtsboven vindt u de subparagrafen Uitgaansdrugs en Smartshops. (Van het internet) Ik heb dit stuk gekozen omdat veel jongeren hier aan meedoen op feesten en in het boek gaat het ook over drugs.Zelf vind ik dit geen goede oplossing om te feesten.

REACTIES

S.

S.

RESPECT

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De grot door Tim Krabbé"