Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1003 woorden
  • 28 augustus 2007
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
47 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Analyse
Deel I: Tijd en structuur
1a. Er is sprake van een opening in handeling, want je valt midden in de gebeurtenis dat Mischa nieuwe spullen gaat kopen. 1b. Het doel van een opening in handeling is om de spanning op te bouwen. 1c. Er wordt een klein beetje informatie over de Mischa gegeven en dat is dat hij weer de oude Mischa is geworden. Je weet op dat moment nog niet waardoor. 2a. In het verhaal zit een chronologische volgorde. Ook al is het verhaal is verschillende delen van personages. Hoofdstukken worden soms in een ander perspectief bekeken. 2b. De functie van een chronologische volgorde is dat je het verhaal goed kunt volgen. 2c. Doordat het een chronologische verhaal is blijf je het makkelijk volgen. 3a. In dit verhaal zit een paar flashbacks. Bijvoorbeeld het moment dat Mischa zijn pistool ging regelen. 3b. De functie van flashback is dat het informatie geeft over of uit het verleden van de hoofdpersonen. Hierdoor zijn sommige aspecten in het verhaal beter te volgen. 4a. Er zit geen flashforward in. 4b. n.v.t. 4c. In het algemeen is een flashforward spanning verhogend. 5a. Er is sprake van een gesloten eind. 5b. Mischa was eigenlijk van plan om het over de moord tegen zijn vriendin te vertellen maar dan komt hij plotseling dat meisje tegen wat Bard zo beledigde. Die vergeeft hem en zo hoeft hij het zijn vriendin ook niet meer te vertellen. Deel II: Ruimte 1a. De belangrijkste ruimten zijn: • De bus. • Het terrasje. 2a. Er is geen sprake van een functionele ruimtebeschrijving. 2b. De functie van een functionele ruimtebeschrijving is dat het verhaal zich alleen kan afspelen waar het zich afspeelt. Het heeft een bepaalde waarde aan het verhaal. 2c. Ik vind niet dat er sprake is van een functionele ruimtebeschrijving omdat alles wat er in bepaalde ruimtes gebeurde niet echt waarde had aan het verhaal. Het had net zo goed ergens anders kunnen gebeuren.
Deel III: Verhaalfiguren 1a. Mischa, Esther, Bart en Wybren
2a/b. Naam: Kenmerk: Motiveer: Mischa Woede, Hoofdpersoon, man en moordenaar. Er heerst veel woede in Micha dat komt door zijn
ex/vrouw. Esther Dochter van Wybren, was de vriendin van Bart, verkrachtingen en werd `viskutje` genoemd. Esther werd zowel door Bart als door zijn vrienden verkracht. Bart Pestmannetje, vriend van Esther, Mischa vermoord hem en hij onderdrukt Esther. Bart maakte Esther belachelijk en daarom vermoorde Mischa hem. Wydren Vader van Esther, steunt Esther en gaat samen met haar verhuizen. Als Esther hem de waarheid verteld, onderneemt hij meteen actie. 3. Naam: Round/Flat Character: Motiveer: Mischa Round-character Doordat Mischa Bart vermoord is hij zijn woede op Lynda kwijt. Esther Flat-character Esther verandert niet in het verhaal. Hoog uit leert ze om met haar gevoel om te gaan. Bart Flat-character Hij verandert niet in het verhaal. Wybren Flat-character Hij verandert niet in het verhaal. 4a. Er zijn geen speaking names aanwezig. 4b. De functie van een speaking names is dat het extra betekenis geeft voor de personen. 5a. Er zijn geen contrasterende figuren aanwezig. 5b. Mischa vindt wel dat wat Bart deed hij dat niet kon maken, maar het is niet zo dat ze totaal verschillend zijn. Bart is dat een racist maar Mischa heeft ook haat in zich. Deel IV: Titel 1a/b. De titel is “Een Goede Dag voor de Ezel” omdat in Sydney een menselijk standbeeld staat van een Ezel. Mischa geeft op een dag de ezel 100 dollar omdat hij tegen zijn vriendin gaat vertellen over de moord. Precies op diezelfde dag geeft Esther de ezel 10 dollar. Dit is dus een goede dag voor de ezel. Maar er is meer. Mischa hoeft zijn vriendin niet over de moord te vertellen omdat Esther hem heeft vergeven, weer een goede dag voor een ezel. Esther heeft nu eindelijk de moordenaar van Bart bedankt, en nog een goede dag voor een ezel. Deel V: Symboliek 1a. De schrijver heeft geen gebruik gemaakt van symboliek. Deel VI: Motieven 1a. Toeval, schuldgevoel en misdaad. 1b.  Toeval; Mischa kon zijn woede africhten op Bart omdat hij in dezelfde bus zat en een meisje belachelijk maakte, nu hoefde hij Lynda niet te vermoorden. Mischa en Esther komen elkaar toevallig tegen op een terrasje in Sydney.  Schuldgevoel; Esther heeft schuldgevoel omdat ze de moordenaar van Bart nooit heeft kunnen bedanken. Uiteindelijk is dat nog wel gebeurt. Esther voelt zich als slachtoffer schuldig aan de groepsverkrachting.  Misdaad; er wordt een misdaad gepleegd op Bart. Deel VII: Thema 1 /2. Het thema van het boek is niet echt duidelijk, persoonlijk denk ik dat het iets te maken heeft met de motieven van een moordenaar omdat het eigenlijk draait om de moord op Bart. Mischa was niet van plan om Bart te vermoorden maar Lynda. Toen hij uit woede Bart vermoorde was zijn woede op Lynda verdwenen. Nu bleef het allemaal achter hem aan zitten en besloot hij te vluchten. Je komt er ook nog achter waarom Bart zo deed tegen Esther in de bus. Uiteindelijk kon Bart de moord verwerken omdat Esther hem met toeval tegenkwam en hem bedankte.
Deel VIII: Waardeoordeel 1a. Er is sprake van een pakkend begin, want het begint maar je weet duidelijk niet waar het over gaat. Na mate je verder hebt gelezen begrijp je het. 1b. Er is geen sprake van een flash-forward. 1c. Er is wel sprake van een verrassende ontknoping, want eigenlijk ga je er van uit dat Mischa het tegen zijn vriendin opbiecht maar uiteindelijk hoeft dat niet meer. 1d. Er zit voldoende actie in het boek, want er is zoveel woede en er gebeurt ook van alles. 1 e. Er is afwisseling qua ruimte, eerst zitten ze allemaal in Nederland en dan speelt het verhaal zicht verder af in Sydney. 2a/b. Ik vind het verhaal niet heel origineel, want er worden veel boeken op deze manier geschreven. 3a. In dit boek vind ik het thema wel actueel. 3b. Ik vind dit thema actueel omdat er over verkrachtingen word gesproken en dat is toch de laatste eeuw erg aan sprake.

REACTIES

R.

R.

het is bart meeuwse ipv bart pestmannetje. die achternaam is echt gewoon verzonnen en is stom

12 jaar geleden

J.

J.

het is wydbren niet wydren en ben het eens met rutger

11 jaar geleden

J.

J.

*wybren

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"