Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Als de bom barst door Robert Swindells

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Als de bom barst
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 659 woorden
  • 30 januari 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
17 keer beoordeeld

Boekcover Als de bom barst
Shadow
Als de bom barst door Robert Swindells
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Deze boekbespreking gaat over het boek: ‘Als de bom barst’. Het boek werd geschreven door Robert Swindells en werd vertaalt door luc devroye.

De auteur
Robert Swindells werd geboren in Bradford, Engeland op 20 maart 1939. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de school. Het jaar ervoor deed hij mee aan een wedstrijd, waarvoor hij een essay moest schrijven. Tot zijn grote verbazing won hij. Zijn prijs was een boek, dat hij na al die jaren nog altijd in zijn bezit heeft. Daarna oefende hij verschillende jobs uit. Wanneer hij 30 was, begon hij aan een lerarenopleiding. Hij deed er twee jaar over om het nodige diploma te behalen waardoor hij zou toegelaten worden in zo`n lerarenopleiding. Gedurende die tijd studeerde hij `s avonds en ging hij overdag werken in een fabriek. De dag dat hij vernam dat hij geslaagd was, schreef hij een brief naar een hogeschool in zijn buurt. En hij werd toegelaten om daar te beginnen. Dat veranderde zijn leven drastisch: nu ontdekte hij de rijkdom in kinder- en jeugdboeken. Hij las er heel veel en hield er erg van. Als scriptie schreef hij een jeugdroman die later werd gepubliceerd. Andere boeken volgden snel. Wanneer hij als leraar werkte, vond hij `s morgens een beetje tijd om te schrijven, maar om nog meer te kunnen schrijven en lezingen te geven, stopte hij met lesgeven. In 1986 ging hij opnieuw studeren, aan de universiteit van Bradford.

Personages
Danny: een 12 jarige jongen die woont in het stadje Skipley en die een heel normaal leven leidt. Hij wordt later in het boek verliefd op Kim en wordt ook lid van de masada.

Ben: 7 jarige jongen , broer van danny streft op het einde van het boek.
Kim: 12 jarig meisje woont bij haar ouders en haar zus. Lid van de masada en wordt verliefd op Danny.
Branwell: Een oude tamelijk geleerde man met veel mensen kennis die de masada samen met Rhodes leidt.
Rhodes: een turnleerkracht van Danny die samen met Branwellde masada leidt.

Samenvatting van de inhoud
Het verhaal gaat over de jongen Danny die een heel gewoon leven leidt, totdat op een dag ‘een reusachtige wolk aan de horizon verschijnt’ of anders gezegd totdat een kernramp het doodgewone stadje Skipley verwoest.

Danny woonde voor de kernramp, achter de winkel die zij hadden, met zijn ouders en een jonger broertje Ben. Na de kernramp werd het allemaal anders. Met zijn vader moest hij de voorraad beschermen die ze voor de winkel hadden, want voedsel was schaars geworden. Het voedsel bracht uiteindelijk alleen maar problemen, want de soldaten besloten de winkel op te blazen en zijn vader mee te nemen. Vervolgens werd de vrachtwagen met Danny’s vader opgeblazen door mensen van de ‘Masada’, dat was een verzetsgroep tegen de soldaten die de macht hadden. Omdat hij helemaal alleen was besloot Danny om met zijn kleine broertje bij de Masada te gaan. Daar bleek dat het meisje dat hij al een aantal keren eerder had ontmoet (Kim) en waar hij wel speciale gevoelens voor had, ook lid was. Later in het verhaal ontstaat er een groot gevecht tussen de masada en de soldaten hierbij raakt Danny gewond. Als de strijd voorbij was probeerde de masada weer normaal te leven maar dit lukte niet.De oost mislukte telkens en mensen kwamen ziek door de lucht en besmet water.Kinderen werden geboren met afwijkingen ezv…Tot er opnieuw een leger kwam en alles weer opnieuw begon.

Enkele weetjes over het boek
Het boek heette eerst: ‘Broeder in de aarde’ naar het oorspronkelijke boek Brother in the land, maar is in een volledig hernieuwde uitgave ‘Als de bom barst genoemd’. Deze hernieuwde versie is uitgegeven door Davidsfonds/Infodok in 1996. De eerdere Nederlandse versie is uitgegeven in 1987 en de eerste Engelstalige oorspronkelijke uitgave werd uitgegeven in 1984. Het boek telt 167 pagina’s.

Het verhaal is bedacht naar aanleiding van de atoombom op Hirosjima in 1945

Mijn mening
Ik vind dit boek een schitterend boek omdat de gevoelens van de personages worden zeer mooi weergeven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de bom barst door Robert Swindells"