Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 386 woorden
  • 6 oktober 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
19 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:
Mischa Koreman heeft een pistool gekocht om zijn ex-vrouw mee te vermoorden, als hij naar het bos gaat om te oefenen is hij eerst te bang om zelfs maar een schot te lossen op een boom.
Het gaat regenen en hij besluit naar huis te gaan, hij gaat eerst nog langs de winkel droge kleren kopen omdat hij zeiknat geworden is, hij koopt onder andere een gele ijsmuts.
Als hij in de bus terug zit word een meisje voor Viskutje uitgemaakt
Één van de jongens stapte bij dezelfde halte uit als Mischa. Hij volgde de jongen en schoot hem neer.

Wybren de vader van Esther krijgt een briefje waar op staat: “iedereen neukt viskutje”. Hij snapt dat het om zijn dochter gaat, hij realiseert zich dan pas hoe slecht de band met zijn dochter is.. Na een tweede briefje waar op staat: “en ze vindt het lekker” besluit hij er met esther over te praten. Ze ontkend alles. Maar een paar dagen later bekend ze en huilt ze uit op haar vader’s schouder. Haar vader snapt dat hun leven in ijperloo wel voorbij is. En denkt er aan een wereldreis te maken om eventjes alles te vergeten.
Mischa is naar Australie gevlucht voor een nieuwe start. Hij heeft een vriendin, Lynda. Lynda weet niks van de moord en hij wil het haar vertellen omdat hij een schuldgevoel heeft. Hij loopt weer over de boulevard en kijkt naar de levende standbeelden, de meest zieligste een ezeltje dat erg nep lijkt geeft hij 100 dollar om zijn schuld een soort van af te kopen.
Esther en Wybren zijn hun laatste dag van de wereldreis in Sydney en Esther wil met de ezel op de foto en geeft hem 10 dollar. Ze wil nog eventjes andere standbeelden bekijken en gaat er alleen op uit en spreken ze af op een terrasje. Als Wybren daar aankomt is er geen plek meer en hij vraagt of hij bij iemand aan het tafeltje mag komen zitten, de man mompelt wat onverstaanbaars en even later komt Esther er ook bij zitten. Op het terrasje herkennen Mischa en Esther elkaar. Als Wybren eventjes gaat betalen bedankt Esther Mischa over de moord op Bart. Mischa dan besluit niks over de moord tegen Lynda te vertellen omdat hij gelooft dat hij een goede daad gedaan heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"