Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1304 woorden
  • 25 oktober 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
23 keer beoordeeld

Boekcover Een goede dag voor de ezel
Shadow

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij er…

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te …

Dat meisje had een lief gezicht. Misschien hield die jongen wel gewoon van haar, maar kon hij dat niet uiten door het talent dat hij in zichzelf had ontdekt: het vermogen vrees te verspreiden. Misschien wilde hij dat talent helemaal niet hebben, maar stond hij machteloos tegenover het genot dat het ontzag voor zijn slechtheid hem verschafte. Misschien verlangde hij ernaar gewoon samen met haar te zijn en elkaar zacht te strelen en te beminnen, maar had dat andere genot hem daarvan afgesneden. In Een Goede Dag voor de ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers. Krabbés haarscherpe inzicht in menselijke relaties, zijn doeltreffende taalgebruik en zijn veelgeroemde vermogen om een kristalhelder verhaal te componeren, staan garant voor een literaire gebeurtenis van de eerste orde.

Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Samenvatting
Het verhaal begint als Mischa, de hoofdpersoon, in de bus stapt en meteen geconfronteerd word met een nogal boerse jongen met rechts-extremistische opvattingen. Mischa wuift het weg en hoopt dat de jongen stopt. Niets blijkt minder waar en de jongen begint nu opmerkingen te maken over een meisje dat voorin de bus zit. Als de jongen uitstapt loopt Mischa hem achterna. Na een stille achtervolging snijdt Mischa de jongen de pas af en wijst hem op zijn gedrag in de bus. Na een korte woordenwisseling wil de jongen weer nonchalant verder lopen maar Mischa houd hem tegen en trekt een pistool. De jongen die nu angstig achteruit loopt probeert snel zijn verontschuldigingen aan te bieden maar het is al te laat en Mischa schiet hem in een vlaag van woede dood.

In de volgende paragraaf van het boek word het duidelijk waarom Mischa een pistool bij zich droeg. Hij had na lang nadenken besloten om zijn ex-vrouw, genaamd Lydie, te vermoorden. Hij was er achter gekomen dat ze al heel lang een ander had en wilde dit haar betaald zetten. Mischa was echter de boerse jongen tegengekomen en kon er niet tegen dat hij zomaar een meisje uitschold en racistische opmerkingen maakte. Na dit incident krijgt de lezer het verhaal te zien van het meisje dat in de bus zat. Het meisje, Esther Fechter genaamd, word al heel lang uitgescholden en gepest. Het verhaal krijgt een opmerkelijke wending als je leest dat de jongen die haar uitscheld haar vriendje is. Hij blijkt haar te hebben verkracht en misbruikt. Esther’s vader komt dit te weten en wil niets liever dan de jongen dood hebben. Dit klusje is echter al voor hem opgeknapt. Bart Meeuwse, de jongen die vermoord is door Mischa, blijkt diezelfde persoon te zijn.


Dan krijgt de lezer weer het verhaal van Mischa te zien. Mischa blijkt te zijn gevlucht naar Australië omdat hij in Nederland werd gezocht. Hier ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Lydia, waarbij hij vervolgens intrekt. Mischa wandelt op een dag door de straten van Sydney en besluit uit te rusten op een stoeltje in een druk café. Na tien minuten komen er een man en een meisje naast hem zitten omdat het erg druk is. De man en het meisje blijken ook Nederlands te zijn en na een kort praatje vertrekken ze weer. De ontknoping van het boek is spannend en verrassend want als lezer kom je er nu achter dat het meisje Esther Vechter was die daar met haar vader op wereldreis was om de pijn die haar was aangedaan te kunnen verzachten.

De vader van Esther besluit met haar een wereldreis te maken om te proberen de pijn die zijn dochter is aangedaan te verzachten.


Perspectief:
Het verhaal heeft meerdere perspectieven. In hoofdstuk 1 en 3 krijgt de lezer het verhaal te zien van Mischa, een chaotische man die met voorbedachten rade zijn vrouw om het leven wil brengen. Zijn pad word echter gekruist door een jongen met racistische uitspraken en beledigingen tegenover een meisje. Mischa pikt dat niet en schiet de jongen- met het pistool dat eigenlijk voor zijn vrouw bedoelt was- dood. In het eerste hoofdstuk krijgt de lezer dus te maken met deze aangrijpende scene. In het derde en vijfde hoofdstuk nadert de ontknoping. Mischa is gevlucht uit Nederland omdat hij daar voor de politie is gevlucht. Hij besluit naar Australië te verhuizen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. In Sydney ontmoet hij een vrouw waarmee hij een relatie begint. Hij zit enorm met het geheim wat hem dwars zit en overweegt om het aan zijn vrouw te vertellen. In hoofdstuk 5, wat tevens het laatste hoofdstuk is, lees je over een reeks onwaarschijnlijke gebeurtenissen die ervoor zorgen dat Mischa toch met een opgelucht gevoel verder kan leven.

In hoofdstuk 2 en 4 kijk je door de ogen van Wybren Fechter, de vader van het meisje in de bus, Esther genaamd. Esther blijkt meerdere malen te zijn verkracht en Wybren wil niets liever dan de dader vinden. Als hij er uiteindelijk achter is gekomen wie de dader is blijkt hij al dood te zijn. De jongen blijkt dezelfde jongen te zijn die Mischa heeft omgelegd. Wybren besluit om samen met zijn dochter Esther een wereldreis te gaan maken. Uiteindelijk belandden ze in Sydney. Als ze daar rustig op een terrasje zitten ziet Esther opeens een oude bekende….


Hoofdpersonen:
er zijn duidelijk meerdere hoofdpersonen in het boek. De lezer krijgt immers het verhaal uit twee perspectieven te zien. Om te beginnen met Mischa. Mischa is een onrustige man die zijn gevoelens niet goed kan uitten. Hij heeft erg last van impulsieve acties, die hem erg in de problemen brengen.

Wybren is een keurige advocaat die denkt zijn leven op een rijtje te hebben maar als hij erachter komt wat zijn dochter is aangedaan verandert hij in een wraakzuchtige man die niets liever de dader opjaagt en uiteindelijk vermoord. Ook is hij een echt vaderfiguur. Hij is erg bezorgt over zijn ‘kleine meisje’ en weet duidelijk niet altijd wat er aan de hand is.

Esther is een erg onzeker meisje. Als ze eindelijk een keer verliefd word, maakt haar vriendje daar gebruik van. Hij laat haar van alles doen. Uiteindelijk laat hij een paar vrienden van hem Esther verkrachten. Esther kan dit moeilijk verwerken en zoekt bij niemand hulp. Ze slaat volledig dicht en begint het leven steeds somberder in te zien. Ze overweegt zelfs om een eind aan haar leven te maken.

De stoerste jongen van de school; Bart Meeuwse. Hij is het vriendje van Esther en een ongelofelijke patser. Hij is onnozel en heeft geen enkel besef van wat hij andere mensen aan doet. Samen met een vriend van hem scheld hij iedereen uit en klad extreemrechtse uitspattingen op de muren. Hij maakt gebruik van Esther en filmt zijn intieme momenten met haar en zet het op internet.



Plaats en tijd:

In de eerste paar hoofdstukken speelt het verhaal zich af in Nederland, maar al snel verplaats de hele setting zich naar Australië, waar de ontknoping plaats vind en belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. Het speelt zich duidelijk af in het heden. Ze maken in het boek dagelijks gebruik van technische apparaten die we nu ook gebruiken. Het jaartal heeft verder geen invloed op het verhaal.


Probleem/Conflict:
Er zijn meerdere grote problemen in het boek. Mischa kamt met het probleem dat hij met een groot geheim zit dat hij aan iemand kwijt moet. Esther wil aan niemand vertellen wat haar is overkomen en dat zit haar lang dwars. Ten slotte zit Wybren met het probleem dat hij weet dat er iets met zijn dochter aan de hand is , maar niet precies kan plaatsen wat dat nou is.


Thema en Motieven:
"Ze was een gemeen en verschrikkelijk mens, iemand die geen geweten had en er ook geen wilde hebben, die geen gevoel had voor trouw of liefde, die helemaal geen gevoel had, alleen maar een kut, die jaren van zijn leven bij het vuil had gegooid." Dit citaat is een zin uit een van de eerste bladzijdes van het boek. Hiermee duidt Krabbé aan dat Mischa duidelijk boos is op zijn ex-vrouw en haar dus uit de weg wil ruimen.


Titelverklaring:
de nogal vreemde titel word verklaard in de laatste twee hoofdstukken van het boek. Mischa loopt samen met zijn vriendin over de boulevard van Syndey als hij plotseling een levend standbeeld ziet staan. Het is een man die zo te zien in een nogal moeilijke houding inspannend voorover buigt. Mischa vindt de ezel zo fascinerend dat hij zonder enige aarzeling een briefje van 100 uit zijn portemonnee haalt en in het bakje voor de ezel legt. Als lezer krijg je al snel door dat Mischa dit niet alleen doet voor de ezel, maar ook een beetje voor zichzelf, als een soort boetedoening voor het verzwijgen van de moord.

REACTIES

T.

T.

Op een paar grammaticafouten na een goed verslag.

12 jaar geleden

U.

U.

het gaat niet eens over een ezel. jammer

11 jaar geleden

J.

J.

Wybren vermoord de ezel niet dat was Mischa

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een goede dag voor de ezel door Tim Krabbé"