Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 1604 woorden
  • 20 januari 2012
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 6
142 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogsgeheimen
Shadow

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie …

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen d…

Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door Duitsers. tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Maar langzaam maar zeker komen de kinderen erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwassenen proberen zoveel mogelijk voor hen geheim te houden: de Engelse piloot die op zolder verstopt zit, wie de Duitsers helpen (zoals hun eigen meester) en wie in het verzet zitten. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en gevaarlijk geheim heeft. Ineens komt de oorlog heel dichtbij...

Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemeen
Titel: Oorlogsgeheimen
Auteur: Jacques Vriens
Aantal bladzijden: 158 helemaal en een kwart van 159


Samenvatting

Het boek oorlogsgeheimen gaat over de 11 jarige Tuur die woont in een klein Zuid-Limburgse dorpje. In 1940 valt Hitler Nederland binnen dus ook in het dorpje waar Tuur en zijn familie woont. Op een dag wordt Tuur wakker van de sirenes, hij en de rest gaan snel naar de buurman Nijskens, want hij heeft als enige in het dorpje een schuilkelder onder zijn huis. Als ze in de kelder zijn, horen ze opeens een geluid dat steeds dichter bij komt. En dan horen ze ineens een enorme knal. Ze schrikken zich rot van angst. Als de rust weer een beetje is terug gekeerd gaat de vader van Tuur samen met Leo op onderzoek uit wat er gebeurd is.

De volgende ochtend loopt hij samen met Maartje naar school. Maartje en Tuur zijn nieuwsgierig wat er gisterenavond is gebeurd. Ze rennen snel naar het bos om te kijken wat daar is gebeurd. Als ze daar aan komen zien ze een enorm vliegtuig die is neergestort. Na een tijdje gekeken te hebben renden ze verder naar school.


Als Tuur ’s middags thuis huiswerk zit te maken hoort hij opeens gerommel op de zolder. Hij kan zijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en hij besluit een kijkje te gaan nemen. Als hij op de zolder aankomt ziet hij een Engelse piloot staan. De piloot zegt dat hij het zijn mond moet houden, en hij gaat weer weg.

De volgende dag gaat Tuur naar Maartje als ze een beetje zitten te praten vertelt Tuur dat hij verliefd op haar is, Maartje zegt hetzelfde. Ze besluiten om verkering met elkaar te krijgen. Als Maartje haar geheime kamer laat zien vertelt ze haar geheim dat ze joods is en dat zij niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam. Tuur valt bijna van verbazing van de stoel. Nu moet hij een geheim vertellen. Hij vertelt dat ze een Britse soldaat op de zolder hebben.

Diezelfde avond stopt er een vrachtwagen in het dorp, Tuur wordt er wakker van. Hij ziet dat ze bij Maartje aankloppen en dat de soldaten Maartje meenemen. Tuur wordt woest. Hij rent naar beneden maar voor hij de deur uit kan vluchten houdt z’n vader hem tegen.

Op een dag krijgt Leo een brief dat hij zich moet melden in Duitsland om daar te werken. Maar het verzet weet hem toch te verstoppen en op een dag schiet hij zelfs een Duitser neer. als de familie dit hoort pakken ze snel hun spullen en gingen naar de grotten. Daar wachtten ze net zo lang totdat Nederland bevrijd werd van de Duitsers. Tuur heeft Maartje nooit meer terug gezien. Na ongeveer 10 jaar kwam er op een dag een jongen aanbellen. Hij zij dat hij de broer was van Maartje. Tuur liet hem binnen en gaf hem de spullen die hij van Maartje bewaart had.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslagen/32449

Onderwerp en genre
Wat is het genre?
Het speelt in de oorlog af, maar er zit ook een vleugje liefde in. Er zit ook wel wat drama in als Maartje wordt gedeporteerd (voorbeeld). Dus is het een genre oorlogsdrama.

Waarom heb je voor een boek met dit onderwerp/ uit dit genre gekozen?
Ik vindt oorlogsdrama en dat soort boeken heel interessant en leuk.

Vond je het interessant?
Ja, ik vindt dit soort boeken leuk en interessant want bij (sommige) dit soort boeken leer je er nog iets van en dat is bij fictieve boeken niet zo.

Was het herkenbaar?
In de oorlog wordt er geweld gebruikt ook in dit boek, er speelt ook liefde in tussen Tuur en Maartje, er zit ook drama in als Tuur merkt dat ze moeten vluchten en als Maartje wordt gedeporteerd.


Ben je door het boek aan het denken gezet over het onderwerp? Leg uit waarom wel/niet.
Ja en nee, want je denkt altijd bijna bij elk boek of het echt zo kan zijn gegaan dat had ik ook bij dit boek. Maar wat je niet bij elke boeken hebt is dat je er helemaal in gaat zitten en dat had ik bij dit boek wel. Over sommige dingen ben ik aan het denken gezet, maar niet bij alles.

Verklaar de titel en leg uit wat deze met het onderwerp te maken heeft.
In dit boek spelen de hoofdpersonen in de tweede wereldoorlog af. En Maartje draagt een groot geheim bij zich. Maar dat heeft Tuur later ook. Dus daarom heet dit boek oorlogsgeheimen

Opbouw
Was het een informatieve opening (je krijgt eerst achtergrondinformatie) of een opening in handeling (je zit meteen midden in de gebeurtenissen)? Geef een voorbeeld uit het boek waaruit dit blijkt.
Het is een opening in handeling, dit is een
voorbeeld: Tuur schrikt wakker van zijn moeder. Ze staat naast zijn bed met de kleine Fieneke op haar arm. Vanaf de gang schijnt het licht zijn kamer in. “Opstaan Tuur, luchtalarm”. Zijn moeder zegt het heel kalm, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat is het ook. Er gaat de laatste tijd bijna geen nacht voorbij of Tuur wordt uit zijn bed gehaald.

Was het verhaal chronologisch (op volgorde van tijd) of niet-chronologisch opgebouwd? Geef een voorbeeld uit het boek waaruit dit blijkt.
Dit boek is chronologisch geschreven, want hij denkt wel terug in de tijd maar dat zijn maximaal twee a drie zinnen.


Was het een open of gesloten einde? Geef een voorbeeld uit het boek waaruit dit blijkt.
Het is een gesloten einde, want de broer komt Tuur bezoeken en haalt de spullen van zijn zus(Maartje) op. En verteld wat er gebeurd is.

Gebeurtenissen
Wat is/zijn de belangrijkste gebeurtenis(sen) in het boek?
1. Dat Tuur er achter komt dat zijn vader en zijn broer een pistool verstoppen op de kamer van zijn broer.
2. Dat hij erachter komt dat de Duitsers de Engelse piloten van een neergestorte vliegtuig weerloos dood schieten.
3. Dat er een Engelse piloot verstopt zit op de zolder.
4. Dat Maartje joods is en een onderduiker is.
5. Dat ze uit huis moeten vluchten voor de Duitsers.
6. Dat Maartje wordt ontdekt en dat ze gedeporteerd wordt.

In welke plaats, ruimte en tijd spelen de gebeurtenissen zich af?
Dit boek speelt in Nederland. In een dorpje dat in Zuid-Limburg ligt af.
Dit boek speelt in en rond het dorp waar Tuur woont.
Dit boek speelt tussen 1943 en 1945 af. Tijdens de tweede wereld oorlog.

Gebeurde er te veel/te weinig/precies genoeg? Leg uit waarom je dit vindt.
Er gebeurde genoeg om het boek geen moment saai te maken, maar ook niet te spannend dat het voorspelbaar werd. Je ging bij de meeste gevallen van het ene spannende moment naar de ander. Gelukkig deden ze dat niet de hele tijd anders werd het te voorspelbaar.


Welke gevoelens riepen de gebeurtenissen bij je op? Denk aan: saai, spannend, opwindend, romantisch, fantastisch, triest, schokkend etc. Leg de gevoelens uit aan de hand van een voorbeeld uit het boek.
Spannend, want Tuur en Maartje beleven veel spannende momenten.
Romantisch, want Tuur en Maartje zijn op elkaar verliefd en krijgen ze met elkaar verkering en zoenen en knuffelen met elkaar.
Droevig, want als Maartje gedeporteerd wordt en als hij hoort dat ze dood is gegaan in een concentratie kamp.

Hoe heb je de afloop ervaren? Leg uit.
Het is een heel zielig eind als de broer van Maartje bij Tuur aanklopt en dat Tuur dan zegt dat ze dood is gegaan in een concentratie kamp, maar het wordt iets gelukkiger als Tuur de spulletjes van Maartje een haar ouders aan hem geeft.

Perspectieven en personen
In welk perspectief is het verhaal geschreven?
Het is een hij/zij-perspectief want je ziet alleen de gedachten van Tuur, want door de ogen van de verteller zou je van iedereen zijn gedachten moeten zien. En er staat steeds Tuur en niet ik zoals het is bij een ik-persoon. Dit is een voorbeeld: dan lopen ze langs de achterkant van de boerderij van Holtermans. Onwillekeurig kijkt Tuur naar boven, naar het kleine raampje in de geheime kamer van Maartje. Hij knoopt zijn jas los, want het is eigenlijk veel te benauwd.

Wie is/zijn de hoofdpersonen?
Tuur


Wat ben je te weten gekomen over de hoofdpersonen?
Tuur is een jongen van elf dat in een Zuid-Limburgs dorpje woont. Dit dorpje is bezet door de Duitsers. Hij is bevriend met zijn buurmeisje Maartje. Hij vind in het begin als de Duitsers er zijn leuk en spannend, maar later vindt hij ze verschrikkelijk. Hij is op Maartje verliefd en wil altijd dicht bij haar zijn. Hij wou dat hij ouder was zodat zijn ouders en zijn oudere broer geen geheimen meer voor hem hebben.

Wie is/zijn de bijpersonen?
Maartje, Leo de broer van Tuur,

Wat ben je te weten gekomen over de bijpersonen?
Maartje is een vriendin van Tuur. Later ook het vriendinnetje van hem. Ze heeft het heel moeilijk, want ze houdt voor iedereen geheim dat ze joods is. Ze houdt het ook eerst geheim voor Tuur, maar als ze verkering krijgen verteld ze dat ze joods is. Ze is heel bang dat de Duitsers haar vinden en meenemen. Ze is heel droevig als ze hoort dat haar ouders dood zijn, maar dat haar broertje Daniel nog leeft en ook ondergedoken is.
Leo is de broer van Tuur. Hij blijkt in het verzet te zitten. Hij en zijn vader smokkelen neergestorte Engelse piloten terug naar Engeland. Soms ook joodse mensen. Als hij wordt opgeroepen om te werken in Duitse fabrieken vlucht hij weg naar grotten in de buurt van het dorp. Ze spreken af dat ze om de twee dagen voedsel in een mandje leggen en dat ergens neer leggen.

REACTIES

C.

C.

ik vind het neen goede samenvatting egt maar hij zit niet in elkaar als het moet voor mij xD mis beetje informatie maar egt een goed boekverslag

12 jaar geleden

T.

T.

bij jou moeten er meer spel fouten zeker

5 jaar geleden

R.

R.

Kritiek geven als je op kader zit? soso

12 jaar geleden

K.

K.

ik vind het een goed verslag kan ik goed gebruiken

11 jaar geleden

V.

V.

Mooi verslag!
Zie ook mijn verslag (voetbal aap)

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogsgeheimen door Jacques Vriens"