Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Papier en papyrus

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1806 woorden
  • 16 mei 2003
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
86 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:

we hebben een aantal uren in de klas en een aantal uren gewerkt aan onze praktische opdracht van anw. We gaan het hebben over papier omdat het belangrijk is te weten hoe belangrijk papier is. het is ook belangrijk om te weten hoe je met papier moet omgaan. Papier is zoals iedereen weet gemaakt van bomen die ervoor gekapt moeten worden. En we willen dat iedereen er de ernst van inziet om te recyclen. Maar daar krijg je meer te horen in het hoofdstuk recyclen. We gaan het ook nog hebben over de egyptenaren hoe die het vroeger allemaal regelde met het papier. We gaan een stukje geschiedenis over papier vertellen. En natuurlijk hebben we zelf in het kader van papier ook zelf een stuk papier gemaakt. Dit hebben we geprobeerd te maken op de manier hoe de Egyptenaren dat in de oudheid deden.

Papyrus:

De papyrusplant komt oorspronkelijk uit het tropische, centrale Afrika. De mens heeft deze vervolgens verspreid naar Egypte, Syrië, Turkije en Italië. Deze plant groeit in moerassige streken en kan 5 meter lang worden.


De Grieken noemde het papier byblos. Hiervan is het woord bijbel afgeleid.
Behalve papyrus kan je van de buitenkant van de stengels van de papyrusplant ook nog touwen, matten en manden worden gemaakt. Er werden soms wel meters lange papyrus bladen gemaakt. Dit konden wij niet maken omdat we niet een hele grote papyrus plant tot onze beschikking hadden. We vinden het wel knap dat ze dat al konden in de oudheid. Ons is het ook wel gelukt alleen het is een stukje van nog niet eens 10 bij 10 cm. Vroeger lukte ze het ook met stengels van een aantal meter. Dit zouden wij niet voor elkaar krijgen. Het verbaasde ons dat het zo goed aan elkaar blijft plakken we hadden verwacht dat het van elkaar zou vallen.

Het maken van papyrus:


onderzoeksvraag: hoe is papyrus ontstaan hoe produceer je papyrus?
Papyrus was nodig omdat de egyptenaren een schrift hadden het hiërogliefen schrift. Het is dan natuurlijk wel handig om het ergens op te kunnen schrijven vandaag het ontstaan van papyrus.

Hoe maak je papyrus?

Werkwijze:

Om te beginnen snijden we de steel van de papyrusplant in stukken. We leggen die kruislings over elkaar (tekenen op bord) en slaan dan vervolgens met een hamer de steeltjes plat op elkaar, zodat het sap eruit vloeit en stukjes aan elkaar gaan plakken. Dan laat je het drogen en als het goed gelukt is heb je papyrus zoals de Egyptenaren dat vroeger ook maakten. Dit papier kan, in tegenstelling tot ons papier, maar op één kant beschreven worden.

De geschiedenis van papier:

Perkament is de oudste vorm van papier het is nog ouder dan papyrus.perkament is een stuk dierenhuid waarop geschreven kan worden. Papyrus is het papier ontworpen door de egyptenaren en is gemaakt van de papyrus plant. Meer informatie over papyrus in het hoofdstuk papyrus. Zijde lint wordt beschouwd als de aanloop tot de uitvinding van het papier . het werd ongeveer 300 jaar voor Christus toegepast. De uitvinder van het papier maken 105 jaar na Christus was een chinees tsai – lun. Hij gebruikte, bamboevezels. Ramivezels, en vezels van de moezbijboom. Later werden werden ook nog visnetten en oude kleding as papier gebruikt. die grondstof werden in een stenenkuip gedaan door daar met een zwaar blok op te stampen lieten de vezels los. Daarna moeten de vezels weken in de kuip water. Na lang genoeg weken werden de vezels met een schep raam opgeschept ut de kuip en op papier vilt gelegd om te droge in de zon.de kunst van het papier maken kwam pas in 1586 in Dordrecht terecht na een aantal tussenstoppen in Japan , Arabie, maar de grondstoffen werden vervangen lompen waarvoor de lijming in roggemeel werden gebruikt. in Nederland werd het papier maken zo intensief toegepast dat ze de Hollander gingen uitvinden. Waar meer kan stampen, wassen en bleken te gelijk. Lompen werden met de hand gesorteerd en gesneden vervolgens werden ze gewassen en geweekt. Dat duurde maximaal een maand. Hierna volgde het stampen dat 24 uur in beslag neemt.


Papier:

Papier het is niet meer weg te denken uit deze maatschappij al is de rol van het papier wel in gevaar aan het komen. Door meer en meer gebruik van de computer zal papier minder belangrijk worden. Toch blijft de persoonlijke brief wel belangrijk denken wij. het is leuker een echte persoonlijke brief te krijgen in het echt dan via e-mail. Papier wordt nog steeds heel veel gebruikt. De werkstukken op school en in elk bedrijven worden miljoenen a4tjes gebruikt. het is soms te overdreven. Wij zijn er wel blij om dat de computer er is want zo zal er over een tijdje niet zoveel papier meet nodig zijn. je maakt je huiswerk echt niet meer in een schrift en ook alle toetsen zullen via computers gaan. Het is natuurlijk veel sneller en je uitslag zou je binnen een paar seconde kunnen weten. Maar nu voorlopig zal het papier nog hard nodig zijn. niet hout maar papier is het grootste ingrediënten voor papier.toch blijft hout nodig en hier zie je de soorten hout die gebruikt worden.

Er zijn verschillende soorten papier:

• Schijfpapier, dat is het papier waar wij dagelijks op schrijven
• Offset papier, papier dat oa. voor boeken gebruikt wordt
• Satiné papier, hierop komen de kleuren mooi naar voren, bijv een poster
• Gegomd en zelfklevend papier, dit wordt gebruikt voor enveloppen en postzegels ed.
• Vinlyn , wordt gebruikt bij stickers, affiches en buitenreclame
• Karton, dit ken iedereen wel, wordt gebruikt voor stevige verpakkingen.

Hoe wordt papier gemaakt?


Papier wordt meestal gemaakt van bomen, maar soms ook van andere producten zoals wol (dierlijk), gras, bloemen of nylon (synthetisch).

Hout dat voor papier wordt gebruikt is meestal afkomstig dunningshout, dit is het teveel aan bomen dat wordt uitgedund na beplanting, of van afval uit zagerijen of speciale plantages.

Het hout voor papier wordt eerst verpulverd en dan gemengd met water, lijm, bleekstoffen en kleurstoffen. Vervolgens wordt de pulpmassa ontwaterd in de papiermachine, en dan op een zeef uitgegoten. Het meeste water loopt door de zeef terwijl de massa overblijft. Daarna wordt de papiermassa door viltrollen geperst tot dunne lagen. De lagen worden gedroogd tot al het water is verdampt. Tenslotte krijgt het papier de goede dikte en gladheid door wrijvende en persende walsen.

Recyclen:

Waarom? Papier wordt gemaakt van hout het is niet zomaar hout meestal uit het regenwoud. Daarom is het zo belangrijk als je het kan recyclen je dat ook moet doen. Zo behoud je de natuur en dus het regenwoud. En dieren die in het regenwoud leven hoeven zo niet naar een andere woonplaats te zoeken. En aangezien het niet echt een grote moeite is het in te zamelen moeten we het vooral doen.

Per inwoner zamelen we in Nederland ruim 63 kilo oud papier in. Dat is 68% van al het karton en papier dat we gebruiken. Toch kan het nog beter, want 85 % van al het oud papier kan in de papierbak. De overige 15 % is niet te recyclen. Het gebruik van oud papier bij de productie van nieuw papier levert milieuwinst op. De afvalberg vermindert en er worden minder bomen gekapt De belangrijkste milieuwinst van het recyclen van papier, is dat de afvalberg vermindert zodat er minder afval verbrand moet worden. Recycling van papier vermindert de bedreiging van de bossen. Er hoeven minder bomen te worden gekapt. Ongeveer 75 % van de grondstof voor de papierproductie in Nederland is afkomstig van oud papier en karton.
Nederland is een van de beste landen op recycle gebied. Papier maar ook karton, flessen en plastik wordt gerecycled. Veel Nederlanders brengen wekelijks hun vuil naar de recycle bakken. Dit moeten we volhouden want zo hoeft er geen te kort te komen aan mooie natuur en zo erg is het niet het neemt misschien 1 minuut per week in om het even in de bak te gooien. Als veel mensen meedoen aan recyclen kan het papier uiteindelijk ook dalen in prijs.

1) eerst wordt alles ingezameld en gesorteerd.
2) Dan weken ze het papier in water en onttinkten en reinigen
3) Het is nu een dikke drap ( PULP) je doet de pulp op een zeef
4) Persen drogen en glad maken zodat er een lange plak uitkomt
5) Je snijdt het in mooie stukken
6) Je kan het nu bedrukken je kan het gebruiken
7) Je kan het weer opnieuw inleveren

We lopen vooraan in Nederland op het gebied van recycling: oud papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton in Nederland: 75% oud papier en 25 % houtvezels.

Toch zal voor papier altijd bomen nodig blijven want na een stuk of 6 keer recyclen is de vezel versleten. Maar als we goed recyclen zullen er een heel stuk minder bomen nodig zijn. in europa is er een project dat er voor elke boom die weg wordt gehaald er ook weer een wordt terug gezet en in europa is het zelfs zo dat er alleen maar meer bomen bij komen. In het regenwoud daar is het een ander verhaal daar wordt slecht gecontroleerd en zouden ze minder moeten kappen.

Evaluatie:

We hebben verschillen lessen en een aantal uren thuis gewerkt aan de praktische opdracht. We hebben de geschiedenis het nut en hoe je papier moet maken behandeld. Ook is het erg belangrijk dat je papier recyclet. We hebben veel van deze opdracht geleerd we wisten nog niet zo veel van papier. We hebben wel een opmerking wij vinden nu we zoveel met pappier bezig zijn geweest dat de werkstukken niet meer op papier moet worden in geleverd. Het zou veel zuiniger zijn als iedereen het op een floppy zou inleveren of zou sturen naar het e-mail adres van de leraar. Dit is trouwens ook minder sleep werk. Voor de rest was het best interessant alleen de uren die j er thuis aan werkt doe je natuurlijk niet voor je lol maar dat zal niemand hebben. We hadden gedacht dat het best makkelijk was om papyrus te maken maar dat viel wel tegen. Onze verwachting was dat we er ook wel op konden schrijven, maar we zijn er achter gekomen dat ten eerste we veel dikkere stelen nodig hebben om een goed stuk papier te maken, en ten tweede je meer geduld en tijd nodig hebt om het papier zo te krijgen dat er op te schrijven valt. We hebben veel respect voor de egyptenaren dat ze dat zo goed konden.


Inhoudsopgave:


1) inleiding
2) geschiedenis van papier
3) papier
4) het maken van papier
5) papyrus
6) het maken van papyrus
7) een stukje papyrus
8) recyclen
9) schema van recyclen en het maken van papier
10) evaluatie (verslag en uitvoering)
11) bronnen vermelding

Bronnenvermelding:


We hebben op internet de volgende site’s gebruikt:
- http://www.papierinfo.nl/
- http://www.werkenvanpapier.nl/
- http://elwin.aletheia.be/TijdWeb/EgyptenarenIndex.htm
- http://users.skynet.be/zoekheteensop/egyptische_kunst.htm

we hebben buiten internet Encarta 1998 gebruikt. en we hebben gebruik gemaakt van het anw boek. Het hoofdstuk papier.

REACTIES

G.

G.

ik heb er heel veel aangehad vooral dat stuk over recyclen vond ik heel erg goed xxxxxgaregirl

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.